Wednesday 29 October 2008

Evés-Ivás az UZH-n

Épp most faltam fel már a vacsimat, és a kávét élvezem. Itt, a lenti menzán, az egyetemen. 
Van még egy szűk órám a következő programig, gondoltam, írok néhány gondolatot, mert abból mindig annyi van, hogy sose tudom eldönteni, melyikről írjak, így a végén a blog bejegyzések hiányában szenved.

Jelentem: hideg van. Végigvacogom a suliba vezető húsz perces gyalogtúrát. Még havazott is ma. Na jó, annyira nem fagy, mint Pesten télen, de akkoris... :-) Meleg napocskát kérünk szépen :-)
Mostanában sokat esik.

Szóval hatalmas menzája van az egyetemnek. Ebédidőben alig lehet helyet találni, így sokan az aulában (itt spec. Lichthof) fogyasztják el, vagy egyenesen beviszik az előadásra (amitől nekem mindig vagy éppen felfordul, vagy korog a gyomrom). A hatalmas előadóterem ugyanis a menza mellett/felett helyezkedik el.

Két szintes. Mármint, a menza. (Bár az előadóterem is elfoglal magában két szintet :-) ). A felső menzán van az olcsó kínálat és csak menüt lehet kérni. Az alsó menza reggeltől estig nyitva van és lehet olcsó, drága menüt is venni, valamint svédsztalról hidegtálat összeválogatni, amit a pénztárnál lemérnek. Jelentős összeget sprólolhat meg az, akinél ott van a diákja. Az olcsóbbik, standard menü 5.4,- CHF-be kerül, ami kb. 800,- Ft-nak felel meg. Jár mindegyikhez saláta is. A drága menü 13-15,- Frank között mozog: ez a Grill menü. Gyakran jövünk ide a tanulócsoportos csajokkal a közös session után előadás előtt. A kaja jó, nagyon :-) Fincsi, Mmmmm :-) Megéri a pénzét, sőt, ennyiért nagyon olcsónak is lehet számítani ezt a minőséget itt. 

Ja, és van itt egy csomó konnektor. Ugyhogy evés közben-után lehet tanulni, netezni, stb... Ez érvényes egyébként az egész egyetemre: mindenhol vannak konnektorok és wireless. Az elődóteremben is minden harmadik ülésnél az asztal alá eldugva. Rengeteg hely áll rendelkezésre tanuláshoz, csoportos tanulsához, egyénihez. Az aulában, amit itt Lichthofnak neveznek, egyes emeletek kierkélyesedő részében, és van külön tanulószoba. Valamint a Sportegyesületnek egy Relax szobája is, ha valaki totál csendre vagy alvásra vágyna. Az aulában van egy hatalmas rekamié, ami mellett úgy érzi magát az ember, mint egy lilliputi. Erre is fel lehet mászni és relaxálni, aludni (már ha nem zavar az aulában ülő és beszélő 100 diák keltette zaj. Biztos attól is függ, milyen szinű ez a zaj ;-) )

Nagyon tiszta, rednes, jól felszerelt és modern itt minden. A tanárok is jól felkészültek, az oktatási program is jó és praktikus. Itt Svájcban nincs numerus clausus, mint Magyarországon. Annyi ember jön tanulni, amennyi akar. De az első év végén, amit Assesmentstufe-nak hívnak, kirostálnak egy csomót. Már az első hetekben feladják azok, akik már ekkor látják, hogy nem nekik való, vagy nem tetszik, nem fogják bírni. Az első év végén van viszont néhány nagy vizsga, szigorlatokhoz hasonlítható. Ez az, amiről az előző bejegyzésemben is írtam. Ha valaki kétszer megbukik, az meg már eleve kizárja magát ezzel az adott szakon való tanulási lehetőségtől. Ez minden szakon így van, nem csak itt pszichon.

Na de visszatérve a kajához, írok most az ivásról: tele van az épület mindenféle masinákkal. Eszpresszógépekkel, udítőautomatákkal, egyéb kévégépekkel. Senki nem maradhat szomjan. Ha valaki nem érné el a menzát, vagy a büfét, van snack-gép is.
A menza meg a kávégép nagyon hasznos, ha az ember az egész napot az egyetemen tölti és melegre vágyik, na meg agy-doppingra ;-)

Kérdés?

No comments: