Tuesday 22 April 2008

Rapperswil

Nagy szerencsénk volt a hétvégén: sütött a nap :-) és nem esett az eső.

A vasárnap kissé felhősen kezdődött, de bíztunk a szombati szép idő folytatásában és az előrejelzésekben. Igy megragadtuk a lehetőséget és elmentünk egy kis kirándulásra a Zürichsee körül. Szép időben egy majdnem 100 éves gőzhajó viszi az utazókat körbe a tavon Zürich és Rapperswill között. Fantasztikus volt látni, hogyan dolgozik a gép.



DS Stadt Zürich
Typ: Zweideck-Salon-Dampfschiff
Baujahr: 1909
Leistung: 368 kW / 500 PS
Länge: 59.1 m, Breite: 13.1 m
Passagiere: 750

Lehetett látni a hatalmas hóborította hegyeket a tó végében, a partmentén maratont futókat (aznap volt a zürichi maratoni futás), a puha, zöld pázsitot, szőlőtőkéket, a vonatot és az egyszerű nyugalmat.
















A part mentén nagyon sok ház úgy épül, hogy minden szint fölfelé halad a hegyoldalon hatalmas, üvegezett falrésszel mely a tóra néz. Gyönyörű lehet onnan a kilátás (és mondanom sem kell, eszetlen drága is lehet a bérlésük).


Az úticélunk: Rapperswil, egy kisváros a tó másik végében. Hajóval két óra, vonattal 40-45 perc. Miután megérkeztünk végre tartósan kisütött a nap meleget és sok fényt árasztva.
Nagyon szép, nyugodt hely, még saját főiskolája is van kerttel és kilátással a hegyekre, strandröplabdapálya, régi apátság és vár, rengeteg étkező hely a kikötőnél. A városka központi, régi negyede hasonlít más svájci városéakhoz: szűk kis utcák, melyek felfelé vagy éppen lefelé futnak, tele különféle boltokkal, 3-4 szintes régi, egymáshoz tapadó házakkal.

Mi mást enne a korgó gyomrú tursita, ha nem Bratwurstot, tipikus német utcakaja. Más szóval: sült fehér kolbász kenyérrel, mustárral kb 750,- Ft-ért, és nagggyon finom, mmmm... :-)




No comments: